کارگاه آموزشی آغازین پروژه پزشک خاک (Soil Doctors) با همکاری سازمان فائو و حضور کارشناسان، محققان و تعاونیهای کشاورزی ۹ استان، صبح دوم بهمن ۱۴۰۳ در واحد آموزشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان آغاز شد.
به گزارش روابطعمومی و امور بینالملل مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، پروژه پزشک خاک Soil Doctors از برنامههای مهم بینالمللی حوزه خاک است که توسط فائو در ۲۲ کشور در حال انجام میباشد و ایران نیز از اردیبهشت سال جاری به عضویت آن درآمده است.
بر اساس برنامهریزیهای انجام شده این پروژه در سه مرحله در کشور انجام میشود در گام نخست ۹ استان بهعنوان پایلوت انتخاب شده و پس از جلسات آنلاین داخلی، نخستین کارگاه آموزشی پروژه، در این تاریخ با ارائه و مشارکت وبیناری نمایندگان سازمان فائو و حضور مقامات و مدیران ارشد از جمله نیازی شهرکی معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی، دواتگر مدیر کل دفتر امور خاک کشاورزی، اسدی رحمانی رئیس مؤسسه خاک و آب کشور بهاتفاق گروهی از محققان، بازرگان رئیس انجمن علوم خاک کشور، رئیس السادات سرپرست دفتر نظام بهرهبرداری، تعاونیهای تولید و شرکتهای سهامی زراعی کشور، برزعلی رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان، صابری رئیس و همکاران بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، کشاورزان و شرکتهای تعاونی مشارکتکننده در اجرای پروژه در استان گلستان و نمایندگان اجرا، تحقیقات و تعاونیهای کشاورزی ۹ استان پایلوت و با حضور وبیناری نمایندگان سازمان فائو در واحد آموزشی شهید روحانی فرد کردکوی آغاز شد. در ابتدا نیازی شهرکی در کارگاه بین المللی ظرفیت سازی برنامه جهانی پزشک خاک که در واحد آموزش شهید روحانی فرد کردکوی برگزار گردید در سخنانی بر اهمیت حفاظت از خاک و لزوم ارتقای حاصلخیزی خاک اشاره و افزود پروژه پزشک خاک Soil Doctors از برنامه های مهم بین المللی حوزه خاک است که توسط فائو در ۲۷ کشور جهان در حال انجام است و ایران هم از اردیبهشت ۱۴۰۳ عضو این پروژه شده است. وی افزود هر فردی در حیطه ی کاری خود در پیشبرد اهداف پروژه میتواند موثر و مفید واقع شود. استمرار چنین کارگاه هایی در موفقیت ما در پروژه پزشک خاک ضروری است.
برزعلی رییس سازمان جهادکشاورزی استان گلستان در سخنانی با تاکید بر اینکه هسته اولیه توسعه پایدار حفاظت از خاک است؛ به تشریح اقدامات این سازمان در این زمینه پرداخت. وی افزود استان گلستان بیش از ۶۵۰ هزار هکتار اراضی زراعی دارد و این مهم مسوولیت ما را در حفاظت از این خاک ارزشمند چند برابر می کند. برزعلی گفت: هسته اولیه توسعه پایدار، حفاظت خاک است و هر فعالیت تولیدی باید مبنایش حفاظت از خاک باشد. اصول ۴۵ و ۵۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که به عنوان یک قانون پیشرو شناخته می شود، درخصوص حفظ منابع طبیعی و خاک است و این نشان دهنده اهمیت و ارزشمندی خاک این ماده حیاتی است. سازمان جهادکشاورزی استان گلستان افتخار دارد که اولین سازمان استانی در کشور است که از قابلیت های هوش مصنوعی در حوزه های مختلف کشاورزی بهره می برد و امیدواریم در آینده ای نزدیک با برگزاری ورکشاپ ها و دوره های آموزشی در حوزه حفاظت از خاک گام های موثری در این بخش برداریم.
دواتگر مدیر کل دفتر امور خاک وزارت جهاد کشاورزی در کارگاه ملی ظرفیت سازی برنامه جهانی پزشک خاک در استان گلستان گفت: پروژه پزشک خاک یک تفاهم نامه سه جانبه از سوی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سازمان تعاون روستایی و مدیریت آب و خاک است و لزوم همکاری و همراهی این اعضا برای نیل به هدف نهایی که افزایش عملکرد و اقتصاد کشاورز و همچنین کشاورزی پایدار می باشد ضروری می باشد. در ادامه روز نخست متخصصان فوق ضمن معرفی پروژه و ضرورتهای اجرایی آن، شیوه انجام این مهم را بیان نمودند و همچنین با معرفی آنچه که تا کنون در استان گلستان بهعنوان پیشرو کشور در این حوزه به همت محققان بخش تحقیقات مرکز تحقیقات و آموزش، بخش اجرا و مشارکت کشاورزان انجام شده است توسط محققان و کشاورزان به آگاهی حاضران رسانده شد و در گفتگویی دوسویه مورد نقد و تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
در روز دوم این برنامه، مدعوان حاضر از زمینهای کشاورزان مشارکتکننده و محلهای انجام پروژه بازدید مینمایند.
گفتنی است گروه بزرگی از کارشناسان و محققان سراسر کشور بهصورت آنلاین در برنامه مشارکت فعال داشتند.