پایش ژنوتیپ گندم و جو آبی توسط محققان بخش زراعی – باغی مرکز

کشت آزمایشات ارزیابی واکنش حدود ۵۰۰۰ ژنوتیپ گندم و جو آبی در برابر بیماری‌های مهم توسط پژوهشگران پاتوبریدر بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی انجام شد.
به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، هدف اصلی برنامه‌های به‌نژادی غلات، افزایش تولید کمی و کیفی محصول و پایداری تولید و رسیدن به امنیت غذایی است. حضور مستمر اعضای هیات علمی و محققین مربوطه در عرصه‌ها و دریافت اطلاعات از کارشناسان پهنه‌های تولیدی و بخش‌های اجرائی دولتی و غیردولتی و رصد و پایش حضوری در منطقه، کمک فراوانی به احصاء چالش‌ها و مسائل مربوط به تولید غلات نموده تا با بررسی و ارزیابی آنها و حل چالش‌های موجود به اهداف مورد نظر برسیم.
در همین راستا بخشی از این چالش‌های تولید غلات در استان، عوامل بیمارگر هستند که باعث بیماری‌های مختلف از جمله زنگ‌های زرد و قهوه‌ای، سفیدک پودری، لکه برگی سپتوریایی، لکه خرمایی، سیاهک، پاخوره، بلایت فوزاریومی سنبله و چند بیماری دیگر می‌شوند. گروه بیماری‌های غلات بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان متشکل از دهقان و کیا از اعضای هیات علمی و پژوهشگران پاتوبریدر غلات به عنوان متولی وضعیت مقاومت و حساسیت ارقام تجاری موجود و در دست معرفی گندم و جو در استان می‌باشند که با همکاری و هماهنگی با موسسات مربوطه، هر ساله با اجرای آزمایشات مختلف، ژنوتیپ‌های گندم و جو را در شرایط آلودگی مصنوعی مزرعه ای از نظر مقاومت و حساسیت به بیماری‌های مختلف مورد ارزیابی قرار می‌دهند. برنامه‌های ارزیابی ژنوتیپ‌های گندم و جو نقش مهم و موثری در زنجیره معرفی ارقام متحمل و مقاوم به بیماری‌ها در منطقه دارد بطوری که اگر به نژادگران به ژنوتیپی دست یابند که عملکردی بالایی داشته ولی به بیماری‌های مهم منطقه حساسیت نشان دهد، آن ژنوتیپ به عنوان رقم تجاری جهت کشت در منطقه آلوده به بیماری معرفی نخواهد شد. محققان فوق اظهار داشتند، در سال زراعی جاری و در اوایل آذر ماه ۱۴۰۳، حدود ۵۰۰۰ ژنوتیپ گندم و جو دریافتی از موسسات ملی و بین‌المللی و مناطق مختلف کشور جهت ارزیابی مقاومت آنها در برابر بیماری‌های مهم منطقه در ایستگاه تحقیقات کشاورزی عراقی محله و در زیر سیستم آبیاری مه پاش کشت شدند. رصد و پایش ارقام تجاری در حال کشت و قدیمی در منطقه و بررسی وضعیت آنها از نظر میزان آلودگی و شدت بیماری‌ها در طول مراحل مختلف رشد و همچنین مدیریت بیماری‌های آنها از دیگر برنامه‌ها و ماموریت‌های گروه بیماری‌های غلات بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی می‌باشد که با کمک و همکاری محققان و کارشناسان پهنه‌های تولیدی طبق برنامه انجام می‌شود.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های ستاره دار را پر کنید. *

*

معادله‌ی امنیتی * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.