در راستای آشنایی کشاورزان استان با برنامههای بهنژادی غلات استان، نشست خبری با حضور علیرضا صابری ریاست مرکز، افشین مساوات معاون پژوهشی، فاطمه شیخ رئیس بخش تحقیقات زراعی و باغی، حبیب اله سوقی و محمدعلی دهقان محققین و اعضای هیئتعلمی بهنژادی و بیماری شناس غلات بخش تحقیقات زراعی و باغی بهاتفاق اعضای خانه کشاورز استان و خبرنگاران خبرگزاری ایرنا برگزار شد.
به گزارش روابطعمومی و امور بینالملل مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، در این میزگرد فاطمه شیخ رئیس بخش زراعی و باغی بیان کرد که برای استان گلستان ۶ رقم گندم آّبی، ۶ رقم گندم دیم، ۵ رقم جو آبی و ۵ رقم جو دیم معرفی شده است که تکثیر هستههای اولیه بذور این ارقام نیز هر ساله در ایستگاههای تحقیقات کشاورزی گرگان و گنبد انجام شده و هستههای بذری در اختیار شرکتهای تولیدکننده بذر استان قرار میگیرد، تا پس از تکثیر در طبقه گواهی شده در اختیار زارعین قرار گیرد. وی اهم وظایف محققین این بخش را انتقال ژنهای مقاوم و تعیین وضعیت حساسیت و مقاومت ارقام گندم و جو نسبت به بیماریهای زنگ زرد، فوزاریوم سنبله، زنگ قهوهای و سایر بیماریهای شایع در استان بیان کرد.
همچنین شیخ ارقام جدید جو آبی که در استان کشت میشود شامل نگین، گلچین، اکسین، صحرا و نوبهار و ارقام جو دیم شامل فردان، بهدان، ماهور، خرم و برزین را برشمردند. دهقان عضو هیئتعلمی بخش زراعی – باغی عنوان کرد در سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ علیرغم مساعد بودن شرایط همهگیری زنگ زرد، باتوجهبه مقاومت ارقام و مدیریت مبارزه شیمیایی، از خسارت به تولید گندم استان جلوگیری شد.
در ادامه حبیب اله سوقی عضو هیئتعلمی و محقق غلات با اشاره این مهمترین عامل تولید ژنتیک بذر و رقم است، افزود: در تولید بذر و معرفی آن به قشر بهرهبردار در این مرکز از سوی محققان به تمام جوانب آن از جمله سازگاری با منطقه، کیفیت محصول، عملکرد در واحد سطح، پایداری آن در برابر بیماریهای و آفات توجه ویژه میشود. وی ادامه داد: بهعنوان نمونه در سال زراعی گذشته شرایط محیطی برای گسترش و اپیدمی بیماریهای قارچی کاملاً مهیا بود، ولی به مدد وجود ارقام اصلاح شده بیماریهای قارچی کنترل شد و منجر به افزایش تولید شد.
همچنین ایشان توصیه کردند که کشاورزان برای مزارع دیم حتماً از ارقام گندم دیم مانند قابوس، پایا، مهتاب، اوبا، کبیر و آسمان استفاده نموده و برای مناطق آبی نیز ارقام گندم آبی شامل تیرگان، احسان، کلاته، آراز، آرمان و تکتاز را کشت نمایند. وی بیان کرد که باتوجهبه زودرسی و تحمل مطلوب ارقام تکتاز، کلاته و آراز نسبت به کم آبیاری، کاشت این رقم را برای مناطق میاندشت استان مدنظر قرار دهند. همچنین ارقام تیرگان، آرمان و احسان را برای نوار جنوبی استان و برای مناطق میاندشت ارقام کلاته، تکتاز، آرمان و تیرگان کشت شود. ایشان همچنین یادآور شدند که باتوجهبه دیررس بودن بعضی از ارقام آبی مانند احسان و آرمان بهتر است که اوایل تا اواسط آذرماه کشت انجام شود.
در ادامه جلسه ایمانی رئیس بنیاد گندمکاران کشور نیز ضمن اعلام رضایت از روند تولید هسته اولیه بذور توسط محققان مرکز، نارضایتی کشاورزان در زمان برداشت به جهت خلأ عملکرد محصول عنوان کرد و خواستار بررسی بیشتر رفع این خلأ توسط محققان و اعضای هیئتعلمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان شد. فدایی نایبرئیس بنیاد گندمکاران استان گلستان، از عدم رضایت کشاورزان به جهت قیمتگذاری نامناسب خرید تضمینی گندم و جبران ضرر اقتصادی و اشتیاق کشاورزان به کشت شالی را مهمترین معضل این بخش عنوان کرد. در پایان جلسه، علیرضا صابری رئیس مرکز ضمن تشریح عمده فعالیتهای مرکز در بخش زراعی – باغی و نقش آن در تولید هسته اولیه بذرهای غلات، مشکلات ساختاری همچون عدم تجهیزات مناسب با ذخیره و انبارکردن بذور را موانع اصلی و فعلی ایستگاههای تحقیقاتی عنوان کرد و خواستار رفع این مشکل مهم توسط دولت شد.