دکتر حسن مختارپور پژوهشگر بخش تحقیقات زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان در موضوع امکان سنجی کشت نشایی ذرت در تاریخ کاشت معمول و دیر هنگام تابستانه با سیمای مرکز استان به گفتگو نشست.
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، دکتر حسن مختارپور رییس بخش تحقیقات زراعی و باغی مرکز در این خصوص گفت: این طرح که در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان (عراقی محله) وابسته به مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان و با همکاری سازمان جهاد کشاورزی استان در حال انجام است به بررسی مسائل و مشکلات کشت نشایی ذرت و راهکارهای لازم برای کاهش هزینه تولید در واحد سطح در این روش کشت میپردازد.
دکتر مختارپور مجری طرح با بیان این مطلب افزود: کاهش نزولات آسمانی و بهره برداری بی رویه از آبهای زیرزمینی در طی سالهای گذشته کمبود آب را به یکی از بحرانهای مهم کشور تبدیل کرده است. برای مقابله با این بحران وزارت جهاد کشاورزی استفاده از روشهای نوین در تولید گیاهان زراعی را در دستور کار خود قرار داده است.
استفاده از سیستم های جدید آبیاری مانند بارانی و قطره ای و اخیراً تولید محصولات زراعی به روش نشایی از جمله این راهکارهاست.
در کشت نشایی ۲۰-۱۵ روز از مراحل اولیه رشد گیاه در خزانه طی می شود که مساحت آن کمتر از یک درصد زمین اصلی است.
کوتاه کردن طول دوره رشد گیاه در زمین اصلی به مدت ۲۰-۱۵ روز باعث می شود که حداقل ۲-۱ مرحله در مصرف آب صرفه جویی گردد که تقریباً معادل ۲۰ درصد کل آب مصرفی در طول دوره رشد است.
از دیگر مزایای این روش:
یکنواختی تراکم بوته در زمین، کاهش مصرف بذر، کنترل بهتر علفهای هرز و کم کردن یک مرحله کنترل آفات در زمین اصلی و امکان کشت دیر هنگام تابستانه (یا تاخیری) و زود هنگام بهاره (یا پیشرس کردن) گیاه است.