برگ زرینی دیگر بر افتخارات مرکز تحقیقات و آموزش گلستان

انعکاس گزارش فعالیت های پژوهشگر بخش تحقیقات فنی و مهندسی در آخرین شماره خبرنامه بین المللی سیمیت
گزارش خبرفعالیت های دکتر محمد اسماعیل اسدی پژوهشگر بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان در خبرنامه بین المللی سیمیت ماه آوریل ۲۰۱۶ انعکاس مناسبی داشت.
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، گزارش مشروح خبر برگزاری کارگاه آموزشی کشاورزی حفاظتی که در اسفندماه سال ۱۳۹۴ در شهرستان بوکان از شهرهای استان آذربایجان غربی برگزار شد در خبرنامه شماره ۱۹۶۸ سیمیت (CIMMYT) که روز سه شنبه ۲۶ آوریل ۲۰۱۶ برابر با ۸ اردیبهشت ۱۳۹۵ در سرتاسر جهان منتشر گردید، منعکس شد.. خبرنامه مرکز تحقیقات بین المللی گندم و ذرت که هر دو هفته یک بار به زبانهای انگلیسی و اسپانیولی منتشر می شود منعکس کننده آخرین فعالیتها و دستاوردهای نوین پژوهشگران، اساتید، کارشناسان و کشاورزان کشورهای مختلف دنیا در زمینه های بهبود و توسعه کشت و کار و تولید و افزایش بهره وری این دو غله اساسی یعنی گندم و ذرت می باشد. متن کامل و مصور این خبر که در پایگاه اینترنتی سیمیت درج شده از طریق لینک زیر قابل دسترسی است:
http://www.cimmyt.org/iran-tackles-environmental-challenges-with-new-approach-to-cropping-systems/
عنوان این گزارش عبارتست از: ایران در مقابله با چالش های زیست محیطی رویکرد جدید سامانه های کشت را برگزیده است. در ادامه گزارش مختصری از وضعیت جمعیتی، اقلیمی و کشاورزی ایران و همچنین چالش رودر روی این بخش یعنی کمبود آب که بخش عمده آن با بازدهی پایین استفاده می شود روبرو است آورده شده است. در این گزارش آمده است که بخش کشاورزی از سال ۲۰۱۰ بین ۷ تا ۱۰ درصد تولید ناخالص ملی را به عهده داشته و ۱۶ درصد نیروی کار کشور در این بخش مشغول هستند. تولید گندم در ایران ۷۰ درصد تولید غلات را به عهده داشته و نقش حیاتی در تامین غذای جمعیت ۸۰ میلیونی کشور را به عهده دارد. در ههمین راستا و در جهت خودکفایی در تولید گندم دولت ایران با استفاده از ارقام جدید و گسترش مکانیزاسیون و همچنین آموزش کشاورزان برابر گزارش فائو در سال ۲۰۱۲ دوازدهمین تولیدکننده بزرگ گندم در دنیا شناخته شد. در ادامه گزارش مختصری از وضعیت کشاورزی در استان آذربایجان غربی و چالش خشک شدن ۹۰ درصدی دریاچه ارومیه که معروفترین دریاچه ایران می باشد و آب آن در بین سه حوضه استانهای آذربایجان غربی و شرقی و کردستان محصور می باشد درج شده است. علت خشک شدن این دریاچه احداث سدهای متعدد و کم شدن آوردهای آبی این دریاچه به علت توسعه کشت بی رویه و مصرف آب زیاد ذکر گردیده است. اکنون رویکرد جدیدی که برای مواجهه با چالش کم آبی پیشنهاد شده یعنی متوقف ساختن سدسازی و رویکرد کشاورزی حفاظتی مطرح شده است.
در ادامه این گزارش از قول دکتر محمد اسماعیل اسدی که به عنوان پژوهشگر ارشد بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات کشاورزی استان گلستان و همچنین مدرس رسمی دوره های کشاورزی حفاظتی وزارت جهاد کشاورزی معرفی شده نقل شده که: رویکردکشاورزی حفاظتی به خاطر حفظ بقایای گیاهی ضمن اینکه میزان مصرف آب کشاورزی را کاهش می دهد، هزینه های کشاورز را نیز کاهش داده، کیفیت خاک را ارتقا و میزان فرسایش خاک را کاهش می دهد. این اظهارات در کارگاه آموزشی کشاورزی حفاظتی در شهر بوکان و با حمایت شرکت سازه کشت کاوه بوکان که در زمینه تولید ماشینها و ادوات کشاورزی حفاظتی در کشور پیشرو می باشد بیان گردید. دکتر اسدی در این کارگاه همچنین اظهار داشت که کشاورزی حفاظتی فعالیت های بیولوژیکی خاک را افزوده و در دراز مدت موجب افزایش ماده آلی خاک می گردد. نهایتا همه این موارد موجب افزایش بهره وری کشاورزی خواهد شد.
این کارگاه آموزشی تحت عنوان کشاورزی حفاظتی در تاریخ ۹ اسفند سال ۱۳۹۴ در محل شرکت سازه کشت کاوه بوکان و با حضور بیش از ۷۰ نفر از پژوهشگران، کارشناسان، سازندگان ادوات و ماشینهای کشاورزی و کشاورزان سه استان آذربایجان غربی و شرقی و کردستان برگزار گردید.

مرکز بین ­المللی تحقیقات ذرت و گندم (International Maize and Wheat Improvement Center) ، که بیشتر با اختصار نام اسپانیایی آن یعنی Centro Internacional de Mejoramento de Maiz y Trigo = CIMMYT شناخته می­ شود، در سال ۱۹۴۳ در پی اجرای پروژه مشترک بنیاد راکفلر و دولت مکزیک برای افزایش تولید گندم و ذرت در مکزیک پایه­ گذاری و در سال ۱۹۶۶ میلادی با نام سیمیت تاسیس شد. این مرکز یکی از ۱۵ مرکز بین المللی تحقیقات کشاورزی زیر پوشش حمایتی گروه مشاوران بین­ المللی تحقیقات کشاورزی (Consultative Group for International Agriculture Research = CGIAR) می­ باشد. در سال­های ۶۷-۱۹۶۶ میلادی ارقام پرمحصول گندم مکزیکی از طریق این مرکز به هندوستان و پاکستان راهیافتوبه دنبال آن افزایش چشمگیری در عملکرد گندم این کشورها حاصل و منجر به وقوع انقلاب سبز گردید. این موفقیت دریافت جایزه صلح نوبل را برای دکتر ارنست نورمن بورلاک مدیر برنامه گندم مرکز سیمیت در سال ۱۹۷۰ میلادی به ارمغان آورد. سیمیت یک مرکز تحقیقاتی و آموزشی غیرانتفاعی است که به طور مستقیم با ۱۰۰ کشور در حال توسعه از طریق دفاتر این مرکز در آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین ارتباط و همکاری دارد.
همکاری ­های علمی وتحقیقاتی سیمیت با بخش تحقیقات غلات موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در سال ۱۳۴۵ هجری شمسی شروع و تا کنون ادامه دارد. اولین موافقت­نامه و برنامه کار بین مرکز سیمیت و ایران در سال ۱۹۶۷ میلادی به امضاء رسید. در طول این سالیان بیش از یکصد و بیست نفر از محققان ایرانی در این مرکز آموزش دیده ­اند و هزاران ژرم پلاسم گندم نان، گندم دوروم، جو، تریتیکاله و ذرت در قالب صدها خزانه بین ­المللی دریافت و در مناطق مختلف کشور مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته ­اند.
حاصل این همکاری­های علمی و تحقیقاتی، معرفی ده­ها رقم اصلاح شده گندم، جو و تریتیکاله بوده است که در ارتقای کمی و کیفی این محصولات به ویژه گندم نقش بسزایی ایفا کرده اند. در حال حاضر بیش از ۳۳% ارقام گندم اصلاح شده تجارتی در کشور به طور مستقیم از ژرم پلاسم دریافتی از مرکز سیمیت انتخاب و معرفی شده ­اند که بعضی از آن­ها نظیر گندم رقم فلات در سال­های ۱۳۷۰ موجب تحولی شگرف در افزایش تولید گندم کشور داشت. در حال حاضر گندم رقم چمران در سطح وسیع کشت می شود. اکثر ارقام گندم اصلاح شده تجارتی کشور خود ژرم ­پلاسم دریافتی از مرکز یادشده را دارند.
به منظور تقویت و ارتقای سطح همکاری­های علمی و تحقیقاتی بین ایران و مرکز سیمیت قرارداد تاسیس دفتر آن مرکز در ایران در اریبهشت ۱۳۸۳ بین طرفین به امضا رسید و در آبان ۱۳۸۳ این دفتر با حضور آقای دکتر ایواناگا رئیس مرکز سیمیت،آقای دکتر علیآهون منش معاون وقت وزیر و رئیس سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، آقای مهندس عباس کشاورز رئیس وقت موسسه تحقیقات اصلاح وتهیه نهال و بذر و تنی چند از مسئولین و محقیقن بین ­المللی و ایرانی افتتاح شد. دفتر مرکز سیمیت با انتخاب و انتصاب دکتر محمد رضا جلال کمالی بعنوان محقق ارشد گندم و رئیس دفتر آن مرکز در ایران در شهریور ۱۳۸۶ به طور رسمی فعالیت­های خود را آغازکرده است.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های ستاره دار را پر کنید. *

*

معادله‌ی امنیتی * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.